התכניות שלנומחברים بين עולמות

תכנית להכרות בין בני נוער ערבים ויהודים

תוכנית תלת שנתית, המפגישה מנהלים, מורים ותלמידים ערבים ויהודים  למטרת ביסוסה של חברה משותפת. התוכנית פועלת בארבעה עשר בתי ספר יהודים וערבים של רשת אורט ישראל. במסגרת התכנית התלמידים לומדים, יוצאים לסיורים לימודיים-חווייתיים ופועלים יחד לטובת הכרות וקידום של הכלה תרבותית, פתיחות וקבלת האחר.

החברה הישראלית מתמודדת עם שסעים, הקיימים בין הקבוצות השונות המרכיבות אותה. מערכת היחסים בין החברה היהודית והחברה הערבית בישראל היא מורכבת, רבת פנים ומשתנה עם הזמן. רשת אורט ישראל, המשרתת את מגוון הקבוצות בחברה הישראלית, חרטה על דגלה לקדם עשייה חינוכית וקוראת לקיום של חיים משותפים, הוגנים ושוויוניים. התוכנית מחברים بين עולמות מייצרת מפגשים, המהווים גשר לקבלת האחר ולהסרת החסמים והדעות הקדומות. זאת על מנת למצוא את המשותף והדומה בין בני נוער ערבים ויהודים, ולהניח את התשתית לשותפות אזרחית חזקה.

אבני דרך בתכנית

רב תרבותיות

מפגשים המעודדים שיח מכבד, דרכם רוכשים התלמידים מיומנויות לתקשורת בין אישית, המייצרות היכרות והכלה רב תרבותית

 

יוזמות חברתיות

פיתוח יוזמות חברתיות רב תרבותיות לביסוסה של חברה משותפת

חיזוק קשרי קהילה

פעילות משותפת להרחבת מעגלי ההשפעה בשיתוף אנשי מפתח בקהילה וברשות המקומית

עוד על אבני הדרך

רב תרבותיות

ההכרות בתכנית מתקיימת באמצעות מפגשים דו לשוניים משותפים בנושאים שונים כמו מוסיקה, שפה, גישור, הסברה ועוד. הרכזים ונציגי תלמידים לוקחים חלק בהחלטה על תחומי הדעת, שילמדו בהתאם לצרכי בית הספר. במסגרת התכנית, יוצאים התלמידים יחד לסיורים חווייתיים ולימודיים על מנת להכיר את שתי התרבויות ומשם גם האחד את השני. בנוסף, מתקיימים . מפגשים של כל כיתה בנפרד על מנת להתמודד עם אתגרי המפגש המשותף, להתכונן אליו ולעבד את החוויות ממנו.

במסגרת התכנית נחשפים התלמידים לנוכחות של שתי השפות, הן בהנחיה והן בתוצרים המשותפים, דבר המקדם הכלה רב תרבותית בקרב המשתתפים. תלמידים שלקחו חלק בפעילות מעידים כי התכנית אפשרה להם להכיר חברים חדשים ולהכיל מורכבות של תרבות ושפה.

יוזמות חברתיות

מבנה התכנית מאפשר למשתתפים בה לפתח יוזמות חברתיות ולעסוק בפעילות לביסוס חברה משותפת וערכיה. במהלך התכנית, רוכשים התלמידים כלים ומיומנויות בתחומים שונים, המסייעים להם לתת במה לעשייה רב תרבותית ולייצר שינוי חברתי מקומי.

המפגשים בתכנית מייצרים שיתופי פעולה סביב משימות משותפות ומקדמים יוזמות העוסקות במסרים של סובלנות, קבלת האחר ורגישות תרבותית בבית הספר ובקהילה. התלמידים עוסקים בהתנדבות ובעשייה חברתית משותפת ומובילים פעילויות להטמעת הערכים החשובים להם בקרב קהילת בית הספר. הפעילויות אותן מובילים התלמידים כוללים מיזמים חברתיים, ימי שיא, אירועים בקהילה, התנדבות, קמפיינים להעלאת מודעות לנושאים חברתיים.

חיזוק קשרי קהילה

אחת ממטרות התכנית היא הגברת המודעות לחשיבות קיומה של חברה משותפת בישראל והרחבת מעגלי ההשפעה. עוגני התכנית משלבים מפגשים נוספים, לא רק בין התלמידים בקרב צמדי בתי הספר. במפגשים אלו לוקחים חלק אנשי מפתח מהרשות המקומית, נציגים מתחומים רבים בהקהילה, מנהלים, מורים, הורים ויתר קהילת בתי הספר.

את התכנית ליווה מחקר חיצוני שבדק את השפעתה על עמדות, תפיסות והתנהגויות, זאת במטרה להגיע להשפעה רחבה על כלל הקהילה הבית ספרית וליצר שינוי במרחב האזורי. במהלך המחקר נמצא כי קיום התכנית משפיע על עמדות, תפיסות והתנהגויות של המשתתפים בה.

תכנים ומיומנויות

מנהיגות נוער מקדמת עשייה משמעותית בתחום החברה המשותפת

תקשורת בין אישית, הקשבה ורגישות לשונות תרבותית

עבודה בצוות רב תרבותי, התמודדות עם אתגרים ופיתוח קשרים חברתיים

יזמות בתחומים עשייה שונים בבית הספר ובקהילה

חשיבה ביקורתית, הכרות ודיאלוג עם בני נוער מתרבות אחרת

חיבור לקהילה המקומית

עדויות מהשטח

ההתנדבות והמפגשים עם בני נוער יהודים שיפרו אצלי את שפת העברית והקנו לי ביטחון להשתמש בשפה. בזכות המפגשים והשיפור בעברית אני ניגשת ל 5 יחידות עברית. הביטחון הזה גרם לי להצליח גם במקצועות אחרים. (אמל אבו אנעם, כיתה י”ב,  אורט מקיף ערבי רמלה)
 
נושא החיים המשותפים חשוב לי ברמה האישית והמעשית, מנקודת מבטי, התוכנית עוזרת לקרב את שני הצדדים, להכיר את האחר בכל הרמות, ומכאן נוכל לעשות שינוי דרך הסתכלות חיובית וכבוד לאחר והשונה. אני מאמינה שכל אדם יכול לעשות שינוי באמצעות רצון ואחריות כלפי התלמידים ובית הספר, למען הלמידה והידע, למען התקרבות, אהבה וקבלת האחר כבן אדם.(היבא תתר רכזת התוכנית אורט לוד למדעים והנדסה)
 

אחד הדברים,  שלמדו התלמידים במסגרת התכנית, זו ההכרה וההבנה, שהמשותף גובר על השוני, שבני-נוער חולקים תחומי עניין דומים והם מצאו נושאי שיחה משותפים רבים ביניהם. התכנית מקדמת סובלנות לקבלת האחר, שלא כסיסמא, אלא מתוך למידה משותפת וכבסיס לדרך חיים. (רעות עזרי לוי, רכזת התכנית, הקריה למנהיגות ולמדעים, אורט לוד)

התכנית חידדה את החשיבות במפגשי תלמידים מתרבויות שונות, במיוחד כשהם נפגשים סביב עשייה חברתית שנוגעת בכולם. בכל מפגש התלמידים מפתיעים אותנו ביכולות שלהם, בדינמיקה ביניהם וגורמים לי ולשותפיי לגלות גמישות, לחשוב מחדש ולהתאים את התכנים לעולמם. השותפות שלנו ברמלה מצליחה בגלל שהפכנו את התלמידים לשותפים, אנו נותנים להם את הבמה כמה שיותר, ומאפשרים להם להוביל את המפגשים . (מדחת עבד אלקאדר, רכז התכנית, אורט מקיף ערבי רמלה) 

״מחברים بين עולמות״ היא תכנית שמחברת, וכשמה, היא מפגישה בין העולמות השונים של התלמידים, בני נוער שרוצים להכיר וללמוד אחד את השנייה. כרכזת, בהתחלה הייתי סקפטית מאוד, איך זה יצליח? איך נפגיש ביניהם מרחוק בשנה לא שגרתית? כבר במפגש הראשון הבנתי איזו הצלחה זו  הולכת להיות… התלמידים התחברו כמעט באופן מיידי והביעו רצון להמשיך ולהיפגש, להכיר וללמוד את השפה ואת התרבות של האחר. הזדמנות גדולה טמונה במפגשים אלו, הן לתלמידים הערבים שפוגשים את התרבות היהודית-ישראלית והן לתלמידים היהודים שפוגשים תלמידים ערבים-מוסלמים״. (רימה בשאראת, רכזת התכנית, אורט עפולה בן גוריון)

התאמנו יחד לאורך כל השנה כי הייתה לנו מטרה מאד ברורה – ללמוד ולהדריך את כל הקבוצות מכל בתי הספר שבאים לסיורים במרכז פרס. הקבוצה שלנו עבדה מאד קשה, זה גם לזכור את הנושאים עליהם הדרכנו ולהכיר את כל התחום של היזמים הישראלים וגם להצליח להדריך כצמד תלמידים בשתי השפות. התכנית העצימה בי את הביטחון העצמי ולימדה אותי על אודות מיומנויות הנחייה, עמידה מול קהל ומנהיגות. מאד הייתי רוצה להמשיך ולהדריך במסגרת התכנית”. (הידאיה אלגמל, כיתה י, בית הספר הערבי למדעים והנדסה בלוד) 

הייתה הרצאה מעניינת וחשובה בתחום הדיגיטל. אנשים מאמינים למידע לו הם נחשפים ברשתות החברתיות ולכן, חשוב להעביר מסרים חברתיים דרך המדיה הזאת. אפשר לנצל אותה כדי להראות דברים טובים, לקדם כל מיני ערכים שחשובים לנו. אנשים רבים שאני מכיר חוששים מערבים ויש להם סטיגמות ודעות קדומות. אני מכיר בני-נוער ערבים בגילי, אנשים טובים, ערכיים ומדהימים שהיום הם חברים שלי. אני מקווה שאנשים נוספים יכירו בזה ויחוו קשר משמעותי עם האחר והשונה. לדעתי לרשת החברתית יש תפקיד חשוב מאד בלהעביר מסרים כאלו, זה עשוי לסייע לנו להפוך את החברה שלנו לחברה סובלנית ומכילה.(לירם יוסף, כיתה י, אורט קריית האמנים ברמלה)

“מחברים بين עולמות” היא תכנית נפלאה ומוצלחת שמאפשרת חוויה בלתי נשכחת. במסגרת התכנית רכשתי מידע מעניין ומגוון והעמקתי ברעיונות, חיזקתי את ערכי הכבוד והסובלנות לזולת, בהקשר של מנהגים, לשון, דת ודעות. למדתי להקשיב ולהכיר, גם אם אינני מסכימה אתם. השתתפות בקבוצת המד”צים המשותפת במרכז פרס לשלום וחדשנות הייתה אחת החוויות היפות שעברתי. (אלאא אבו גאנם, כתה יא, אורט מקיף ערבי רמלה)

הסיבה שרציתי להצטרף לקבוצת המנהיגות ב “מחברים بين עולמות”, הייתה בעיקר כדי להתפתח ולקדם את המיומנויות שלי. לאחר שהשתתפתי במפגשים רבים, גיליתי שאני לומד ומתפתח בתחומים שונים משחשבתי ובאופן חוויתי מאד. אנחנו מדברים על נושאים שונים, מקיימים דו שיח משותף ועושים פעילויות שקשורות לנושא החברה המשותפת. דבר נוסף, שבכלל לא חשבתי עליו זה שהשיח בינינו מאד מפתח את מיומנויות הדיבור והעמידה מול קהל. העברית שלי מאד השתפרה בעקבות התכנית (עבד אלכרים זועבי, כיתה י, אורט בוסתאן אלמארג׳)

 

מה נדרש להפעלת התכנית?

גיוס מחנך/ת כיתה שישמש כרכז/ת ומנחה לתכנית במשך 3 שנים.

בחירת כיתה שתתאים לאופי פעילות התכנית.

מינוי רכזים צעירים לתוכנית.

הקמת צוות מוביל 2-3 מורים נוספים לרכז/ת שישמשו קבוצת חשיבה ופעולה בבית הספר.

מפגשים חד לאומיים אחת לשבועיים של 2 שעות אקדמיות להכנה ועיבוד בהובלת הרכז/ת.

משאבים הניתנים ע"י אורטוב

ליווי והנחיה של הרכז/ת הבית ספרי ע”י נציג/ת אורטוב

מערכי פעילות וחומרים רלוונטים לתכנית

קיום ימי הכשרה לרכזים ולתלמידים

מימון הסעות למפגשים וסיורים.

מימון הכשרת התלמידים ע”י מומחים מקצועיים

מנהלת התכנית

אורית ברגר

054-5953953