זוהי רכזת השבוע שלנו- שירה כלפה
שירה במקצוע ההוראה כ-10 שנים ומלמדת באורט יד ליבוביץ בנתניה שם היא משמשת כמחנכת כיתה יא, מורה לאנגלית ולדיפלומטיה וכרכזת מעורבות חברתית
שאלנו את שירה על הקשר שלה לאורטוב וגם עליה ועל התפיסה החינוכית שלה:
ספרי על דבר אחד שתרצי שידעו עלייך
עליתי לארץ בגיל 18
תארי את הקשר שלך לאורטוב
הקשר שלי עם אורטוב הוא קשר שאני מאוד מודה עליו בעבודתי כרכזת מעורבות ואני מרגישה שתמיד יש למי לפנות. אורטוב דוגל בהעצמה ואני ממש מרגישה את זה על עצמי. בזכות כל ההשתלמויות ופגישות והעשרה של אורטוב אני מרגישה שהתקדמתי ביכולות שלי לקדם מיזמים בבית הספר. אני מעריכה מאוד את הזמן שדפנה אלון ואיילה קנטור משקיעות בי, מרגישה שתמיד יש לאן לפנות ורצון לעזור כדי להתייעץ על מיזם או פרויקט כלשהו. זכיתי להיות חלק מרשת אורט ואורטוב במיוחד אשר קודם כל מקדם ערכים וזה משהו שהוא ממש לא מובן מאליו בזמנים בו כל דבר נמדד בציונים של הבגרויות. מרגישה שאורטוב עושה פה ממש “עבודת קודש” שהם שמים את הדגש על “ערכים” “ולעשות טוב לחברה”. בקיצור, זכיתי!
תארי אירוע משמעותי שהובלת בתחום החברתי -אקלים- מעורבות חברתית
הצלחנו בתקופה של הקורונה לקיים אירוע של שיח מעגלי על זכויות לאנשים עם מוגבלויות על ידי פעילות מעניינת ומגניבה שהכנתי בשיתוף עם רחל הראל.
צירפנו 4 כיתות כולל את הכיתה התקשורתית של בית הספר והכנו פעילות לכל קבוצה על מנת שידברו וידונו ביניהם על הנושא. היה מאוד מוצלח מכיוון שכבר שבוע אחרי שינו את המתווה ואם היינו מחכים האירוע היה מתבטל (בגלל כמות התלמידים במקום סגור). שמחתי שבכל האי ודאות של הקורונה בכל זאת הצלחנו להרים פעילות כזאת מוצלחת ומשמעותית. היו הרבה הכנות מראש אבל בסופו של דבר זה היה שווה את ההתארגנות כי זה יצא מוצלח מאוד.
ספרי על דבר משמעותי אחד שקרה לך במסגרת הפעילות באורטוב
כאשר הזמנו תלמידה אשר סובלת מטורט כחלק מפרויקט חמניות והיא דיברה עם הכיתה שלי בזום, זה היה מאוד משמעותי בשבילי ואני בטוחה שגם לתלמידים. אף פעם לא פגשתי משהו שסובל מטורט (רק בסרטים) ופתאום ממש לפגוש ולשמוע אותה ב”לייב” היה מאוד חזק.
פעילות חברתית ופדגוגיה, אפשרי? איך הובלת זאת אצליכם?
אפשרי מאוד. ויש לי 3 דוגמאות לזה:
1.קיימנו פעילות בשם- “עושים מקום”- שיח מעגלי בנושא סובלנות וקבלת האחר לרגל שבוע קידום שוויון זכויות לאנשים עם מובלות. צירפנו 4 כיתות משכבות שונות וביניהם כיתה התקשורתית של בית הספר. חלקנו את האולם ל10 מעגלים וחילקנו דף משימות. כל מעגל היה צריך לעבור משימה משימה. המשימות היו עם תמונה של ברקוד שהתלמידים היו צריכים לסרוק ואז כל אחד צפה בפלאפון שלו בסרטון קצר. לאחר מכן היו שאלות מנחות על הסרטונים השונים כדי ליצור שיח ביניהם. בסופו של דבר כל מעגל היה צריך ליצור תוצר על מנת לעלות את המודעות לזכויות אנשים עם מוגבלויות, כמו סטיקרים, פוסטרים וכו.
התגובות היו מעולות, התלמידים מאוד התחברו לקונספט ובנוסף הכירו תלמידים ונחשפו לתלמידים שאולי במצב רגיל לא היו מתקשרים איתם.
2. הכנת מסכות לתערוכה עם בשיתוף תלמידים מכיתה התקשורתית ותלמידים שהם בפרויקט חמניות. מצד אחד המסכה מסמלת את השונה של כל אחד , את המוגבלויות אבל מצד שני זה גם מה שמחבר בין התלמידים. כל אחד רשם מוגבלות שלו מאחורי המסכה כמו: מגיע תמיד באיחור או מפחד מג’וקים וזה בעצם היה המסר : כולנו שונים אך בסופו של דבר שווים.
3.כחלק מפרויקט מנהיגות בבית הספר, התלמידים בתכנית ‘חמניות’ הכינו חדר בריחה שהמטרה היא להרגיש בכל חדר מה זה להיות אדם עם מוגבלות, לדוגמה: שמו משקפיים עם סלוטייפ ככה שמי ששם אותו לא רואה כלום ואז היו צריכים לבצע משימות. כששאלתי את התלמידים שהיו בחדר בריחה מה הם מרגישים הם ענו: שמעכשיו יהיו סובלניים יותר לאנשים עם מוגבלות, כי הם מבינים למה הכל לוקח להם יותר זמן. התובנות שלהם גרמו לי להבין שתכנית ‘חמניות’ הצליחה ואני מאוד גאה בהם!
טיפ מיוחד ממך לצוותים חינוכיים לעבודה בבית הספר
לא לפחד לתת במה לאנשים עם מוגבלות ובמיוחד לתלמידים מבית הספר. אפשר לבדוק מול צוות בית הספר אם יש להם קרוב משפחה שמתמודד עם מוגבלות ומעוניין לבוא לספר על זה מול כמה כיתות. בסופו של דבר זה winwin , מצד אחד מעצימים את התלמיד שמרצה מול כיתה שלמה ומצד שני זה ללא עלות 🙂
המוטו שלך לחיים
יש קו אחד עקום שמיישר את העולם
שירה היקרה, מרגש מאוד לקרוא את המקום שאת נותנת לחינוך ערכי בתוך התפקיד שלך ובמיוחד בהובלת תכנית ‘חמניות’ בבית הספר. בזכותך יותר ויותר א/נשים מודעות לנושא ולומדים על סובלנות וקבלת השונה/שווה. המשיכי להוביל את הערכים בהם את מאמינה- את זה הכי יזכרו תלמידייך וכל מי שמסביבך