יום הצמבו"ז העולמי (צמצום בזבוז מזון) הוא יום המוקדש להעלאת המודעות לסוגיית בזבוז המזון ומטרתו לעודד עשייה שתביא לצמבו"ז לכל אורך שרשרת האספקה- השדה, מפעלי הייצור, ההובלה, רשתות המזון, נקודות ההפצה ,ההסעדה ובבית.
ישראל נמצאת במקום השני בנושא בזבוז המזון במדינות ה-OECD ובמקום האחרון בעולם בהצלת מזון.
עבור משק הבית הממוצע, מדובר באובדן ישיר של אלפי שקלים וזאת בזמן ש 500,000 משפחות סובלות מאי ביטחון תזונתי בישראל.
בשנים האחרונות מסתמנת תופעת בזבוז המזון כבעיה עולמית, אשר גורמת לאובדן עצום של משאבי סביבה, חברה וכלכלה. על פי ה-Institute Resources World ,בזבוז המזון מצטבר לכדי גורם משמעותי מאוד לעלייה בריכוז פליטות גזי חממה הגורמים לשינויי האקלים. לפיכך, בשנת 2015 הוחלט כי אחד היעדים העולמיים לפיתוח בר-קיימא של האו“ם הוא הפחתת 50% מאבדן המזון לנפש עד שנת 2030.
ישראל נמצאת במקום השני בנושא בזבוז המזון במדינות ה-OECD ובמקום האחרון בעולם בהצלת מזון.
עבור משק הבית הממוצע, מדובר באובדן ישיר של אלפי שקלים וזאת בזמן ש 500,000 משפחות סובלות מאי ביטחון תזונתי בישראל.
תוכנית קיימות ב121 של מחלקת אורטוב, רשת אורט מצטרפת ליום זה ומעודדת העלאת המודעות בבתי הספר ובקהילה.
השנה התקיימה תחרות כרזות ארצית ששמה: "מהפך לא לפח" במטרה להעלות את המודעות לנושא ובתי הספר שבתכנית יצרו כרזות מגוונות העוסקות בנושא


























באורט גוטמן תלמידי תכנית קיימות עסקו באקטיביזם ומנהיגות במסגרת יום הצמבו"ז והשבוע הקסו"מ – ובמהלך כל השבוע עמלו התלמידים על הכנת עזרים לקראת העברת הידע לתלמידי כיתה ט בצורה חווייתית- הם בנו פעילות שמשלבת הפעלה דיגיטלית- ענן מילים וחידון מקוון, והפעלה פיזית אקטיבית בשיעור על בסיס לוח משאבים וכרטיסיות. בעקבות הפעילות המוצלחת , תלמידים נוספים הביעו רצון להצטרף לתכנית ולהעביר את הנושא לכיתות נוספות.



