הקניית הרגלי אכילה בריאה באמצעות בישול משותף במטבח וטיפוח גינה בית ספרית
תוכנית המאפשרת לתלמידים לרכוש ידע ולהתנסות בבישול של מוצרי מזון טבעיים, זמינים וזולים כמו כן מתנסים התלמידים בהקמת וטיפוח גינה. במסגרת התכנית מעבירים התלמידים את הידע שרכשו בתחומי התזונה והקיימות לבני משפחותיהם ולקהלי יעד נוספים בבית הספר ובקהילה.
אבני דרך בתכנית
חינוך והסברה
העברת פעילויות הסברה בנושא תזונה נכונה ובריאה
טיפוח הגינה
הקמה ותחזוקה של גינת תבלינים/ירק המשלבת עבודת צוות ואחריות לטיפוח הגינה לאורך השנה.
בישול בריא
מפגשי בישול, שמועברים על ידי מומחה בתחום. במפגשים נחשפים התלמידים לסוגי מזון וערכים תזונתיים, מתנסים במגוון של מתכונים בריאים מעולם הצומח, ורוכשים כלים לתזונה בריאה שניתנים ליישום באופן פשוט, טעים וזול בבית.
עוד על אבני הדרך
בישול בריא
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה מתמדת של השמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער הצורכים יותר מזון מעובד, סוכרים בכמות גבוהה ושתייה מתוקה. הצורך בעידוד לצרוך אוכל ביתי ולא מעובד עולה במקביל לנתוני ההשמנה, והוא מהווה את הבסיס לתוכנית בריאות בקלות, שמטרתה ללמוד עקרונות של בישול ביתי ובריא, ולפתח סביב זה שיח על תזונה בריאה ומאוזנת, קיימות וחינוך האוכל לטיפוח ושמירה על הגינה הבית ספרית.
מפגשי הבישול מועברים על ידי מומחה והם כוללים הכרת סוגי המזון, ערכים תזונתיים והיכרות עם מגוון מתכונים מעולם הצומח. התלמידים רוכשים כלים להכנת מאכלים בריאים, שניתן ליישם באופן פשוט, טעים וזול בבית,. המאכלים המוכנים מעשה ידי התלמידים, נאכלים בצוותא סביב שולחן יחד עם אנשי הצוות המלווים, באופן שמאפשר שיח פתוח ומוביל ליצירת קשר בינאישי משמעותי ביניהם.
טיפוח גינה
התכנית מתחילה מהקמה ותחזוקה של גינת תבלינים/ירק בעזרת ליווי, בשילוב עבודת צוות ואחריות לטיפוח הגינה לאורך השנה. הטיפול בגינה , גידול הירקות שאותם אוכלים והחיבור לאדמה ולנושא הקיימות מהווים נדבך נוסף בתכנית, שיכול לחזק את תחושת המסוגלות העצמית והרווחה הרגשית של התלמידים.
התלמידים, שמגדלים את הירקות, ומתמודדים עם האתגרים השונים בתהליך הגידול, רוכשים מיומנויות נוספות של התמודדות עם אתגרים, התמדה, לקיחת אחריות, ניהול זמן, תכנון, עבודת צוות ועבודת כפיים
חינוך והסברה
במסגרת הסדנאות התלמידים רוכשים ידע, שאותו הם מעבירים לקהלי יעד נוספים בבית הספר, ומעודדים אותם ליצור שינוי בדפוסי האכילה והבריאות שלהם. התכנים אותם מעבירים התלמידים קשורים לאוכל בריא, חשיבות הבישול הביתי, שימוש בחומרים טבעיים ככל הניתן, ניצול משאבים טבעיים מהסביבה להכנת מזון, יתרונות הארוחה המשותפת ויצירת הרגלי ניקיון.
התלמידים משתמשים במטבח הבית ספרי וביבולי הגינה על מנת לחשוף את קהלי היעד לנושא באופן חוויתי ומהנה.
תכנים ומיומנויות
מודעות לתזונה בריאה
אכילה משותפת סביב שולחן וניהול שיח
אכילה משותפת סביב שולחן וניהול שיח
התמודדות עם אתגרים ולמידה מהצלחות





עדויות מהשטח
מה נדרש להפעלת התכנית?
מינוי ותגמול רכז/ת תוכנית בית ספרי .
גיוס 2 קבוצות המונות כל אחת כ 15 תלמידים
שטח מיועד שישמש כמטבח קבוע ו/או גינה
יצירת תנאים מתאימים במערכת השעות, לפעילות קבועה, משמעותית ומתמשכת במסגרת התכנית
משאבים הניתנים ע"י אורטוב
ליווי והנחיה של הרכז/ת הבית ספרי ע”י נציג/ת אורטוב
מימון מפגשי הדרכה והנחייה של מדריך מקצועי.
מימון להקמת גינה ו/או ציוד למטבח
חשיפה באתר אורטוב וברשתות החברתיות
